torsdag 30 april 2015

Sömnad: Hudson pants

Jag har alltid trott att det är väldigt svårt att sy kläder. Min moster är sömmerska, med gedigen utbildning och lång erfarenhet. Och jag trodde att det var nödvändigt för att sy ett plagg. Men när jag såg stickare lägga upp bilder på vackra sömnadsalster så tänkte jag att jag nog också ska försöka. För de är ju stickare i grunden, inte sömmerskor - och om de kan så kan jag väl också testa. Därför får sömnad ta plats här också, bland alla stickningar - det kanske inspirerar någon annan stickare - precis som Linnéa, Maria och Clara inspirerade mig.


De här byxorna behövde jag verkligen - något så sällsynt som ett par bekväma byxor, såna som inte klämmer åt någonstans.
Mönstret heter Hudson Pant och kommer från True Bias, jag fick skriva ut massa A4-sidor och limma ihop dem. Inget svårt men tidskrävande, och tiden är en bristvara - alltså var detta klistrande inte ett favoritmoment.

Men sen var det bara att sätta igång.
Jag sydde hela byxan på overlocken, det gick snabbt och smidigt trots att jag behövde justera storleken under tiden. Mönstret är nämligen gjort för trikå med 40% stretch men jag valde att sy i jeans, vävt tyg med bara lite stretch i. Tyget kommer från Stoff och stil, det gick åt ca 1,5 meter.

Hade jag sytt i trikå hade jag valt att göra storlek 6 eller 8 men nu gick jag upp till storlek 12, för att kompensera för brist på elasticitet i tyget. När byxbenen var ihopsydda visade det sig att byxorna var alldeles för stora så jag skar bort ca en centimeter på yttersömmarna (fördelen med overlock, bara att sy så skär den bort överflödet). Det hade alltså säkert räckt med att utgå från storlek 10 istället för 12.
Även midjemudden var för stor, där skar jag bort en centimeter åt gången och provade tills den kändes lagom att dra över höfterna.
Vad som däremot var för smalt var muddarna på byxbenen - de ska sitta tajt och det är egentligen där det mesta av elasticitet behövs. Jag fick klippa ut nya delar och lägga till hela 10cm i omkrets till det ursprungliga mönstret i storlek 12. Och då blev mudden lagom.
Byxorna blev klara förra veckan och jag har sen dess använt dem varenda dag. De går under namnet flyttbyxor - det är nog det sista projektet som blivit klart innan vi flyttar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar